12.2.08

BERGUEDÀ. Grau fàcil?

després de sentir moltes vegades aquesta frase: el grau al berguedà és fàcil, d'intentar trobar raons al fet de què molta gent la repeteixi, de justificar que si (amb algunes vies) i que no (amb d'altres), he pensat que ha arribat el moment de crear una mica de polèmica SANA i demanar l'opinió de tants escaladors com pugui, tant berguedans com de fora, però que han escalat al berguedà.

si descomptem vilada, on el grau és diferent, els escaladors berguedans ens trobem que quan sortim a fer esportiva fora de la comarca (semblem hobbits...) el grau ens apreta bastant més que a casa... és casualitat? falta de costum? falta de físic? falta de grau a casa? tipus d'escalada diferent?
personalment he trobat que hi ha llocs on tot em sembla més difícil, però en general, les vies de menys grau (fins a 6c) les trobo semblants a tot arreu. com més fàcils, més s'assembla el grau a tot arreu. quan entro al setè grau és quan les coses em semblen més diferents (excepte al ripollès, on ja pateixo a partir de 6b+, coses de la falta de físic...).

també he de reconèixer que tenim un equipador que sembla que això no l'afecta... les vies del Calmet (riugréixer, la foradada...) són bastant difícils de decotar!!! serà que està molt valent?



QUÈ EN PENSEU? EL GRAU DE LES VIES AL BERGUEDÀ ESTÀ FÀCIL, DIFÍCIL O ESTÀ BEN POSAT? si ho argumentem amb exemples o comparacions serà més entenedor.

moltes gràcies a tots!!!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs depèn.

Jo tinc la impressió que hi ha de tot.

Al Malpas els cinquens son durs i alguns 7a's son "asequibles".

A l'Alou hi han vies assequibles i en canvi al Racó tranquil em semblen infernals.

Al Roc de la Lluna es deixen fer i a Fígols em quedo frustrat

Les Esposes es facilet i ...

També depèn de si compares amb Moratona (¿dur?) o amb Margalef (es deixa fer)...

Segueixo?

Jo el trobo en un punt mig i sobretot molt variable d'un sector a un altre...

Anònim ha dit...

Coincideixo bastant amb el senyor k. Les trobo en un punt mig. Potser si que costa de trobar sectors a on les vies estiguin mes "cares", en general, sempre hi ha vies picantes dintre de cada sector. Es veritat que potser raco tranquil i porxos (grau a bloc?) serien els mes picons!

Per altre banda, el paissatge en el que escales ho compensa tot!

salut

Iban Bessa ha dit...

k: estic d'acord amb què al malpas hi ha 2 V difícils (els de l'entrada) i que hi ha un 7a decotable (amic traït) i un 7a+ que ja no ho és (65/05 ha quedat de 7a) i potser l'agonia 7a+ també podria perdre el +.
però en general, tot i que hi ha vies apretades a tots els graus i sectors, hi ha algunes vies que trobo fàcils (lauri a la gravera, perestroika a l'alou, algun 6b de casanova, no àlex no i la vaquera desespera a l'estany...)i d'altres que em semblen molt correctes (marilin al mercadal, per exemple). pot ser que els de casa estiguem tant acostumats a l'escalada tècnica del berguedà que ens sembla, en general, fàcil?

jd: en això si que no hi ha discussió, el paisatge és fantàstic!!!!

salut i a tibar

Anònim ha dit...

La Marilín per a mi es difícil com a 7a. :)

Anècdota: l'altra dia un tiu a vista a la Marilín, cau al pas final.

Baixant diu:

"Feia molt de temps que no queia a vista en un 7a"

Buf! quin paio! pero també quina via!! :)

TRanki ha dit...

Hola...

Depèn del sector, l'êpoca i l'equipador.

exemples.

paret de l'estany

Els 6b's i 6c's just quan arribes...dificils i estranys..potser es que et pillen fred.
A l'esperó de la dreta hi ha 7a+'s o 7b's facils..elq ue és inhumà es que certs trams de roca VERDONIANA són de un tipus d'escalada que te l'has de creure i apretar ungles i dents en gotes d'aigua..potser per això sembla txungo ( inclosos els 6ens)..però surten a vista...igual que el 7b+ o 7c de la esquerra.

En canvi la INHUMANA aparenta també molt i s'acaba fent vist el pas....


ROC DE LA LLUNA..tot VIDILLA INHUMANA....en un dia et pots fer cada un dels sectors...són vies de inicis dels 90 en que el grau es va esvidillar molt....

Torrent dels Porxos...estil St benet...dur...real?

Roc de l'Alou..VIDILLA....els 7ès i 6ès de la part guapa sobra canto..igual el /b que hi ha a baix...la Rol em va semblar un 7c...en canvi la APnea és més dureta..i oju amb la PIXIE que és inhumana pel grau que marca...

I Can mec ( el totxo de baix de l'Alou)...buf anavem petats i feia MOLTA XAFOGOR..però em va semblar un xic galàctic...més que als Porxos.

A dalt, a les vies del Kim Santacatalina ( no recordo el nom del sector..és la paret llarga on també es fan artifos...)..és on em va semblar més estandaritzat...


Crce que en zones tant heterogènies i amb equipadors locals això passa molt...

NO sé..com diu en JD..l'important és que teniu un paisatge i unes pedres molt maques...a cuidar-ho.

Anònim ha dit...

Es veritat iban que leviatan, lauri, perestroika, amic trait semblen una miqueta suaus, pero despres hi ha lobo estepario, marylin, lluna bruna que buff! nose... imagino que depen de l'equipador?

Precisament aquest finde em va passar a Sella, en una mateixa paret hi havien 6a que semblaven 6c! i d'altres que semblaven V+! Un desfase brutal! El paisatge no era tan maco i les vies estaven bastant polidilles! ah i de penya a tope! total, que gana berga! jeje...

Jortx ha dit...

Bé! Jo també crec que teniu de tot: coses regalades i coses collades (ningú ha esmentat encara els 6b's de Carboneres!!).

També hi ha això que diuen de la diversitat d'estils (que implica diversitat de graus), però el que predomina és aquesta escalada tècnica sobre calcari gris (Mercadal, Estany, Racó Tranquil...) i potser si t'hi acostumes massa llavors surts i passa el que dius tu... No ho sé!

El que està clar és que hi ha zones més putes i zones més fàcils que el Berguedà, però amb aquest entorn, la tranquil·litat i la bona gent no teniu res a envejar a ningú!

Anònim ha dit...

sasa