23.10.07

GRAU PARET vs. GRAU ESPORTIVA

aquests dies que he fet una mica de tot, he estat reflexionant sobre la diferència de grau que sóc capaç d'encadenar fent esportiva i fent paret (o clàssica).
una part crec que és degut a que en l'esportiva la distància entre "xapes" és poca, i que, en general, són a prova de bombes. això fa que escalis al màxim, amb un factor psicològic molt limitat (excepte casos puntuals...).
també influeix que en l'esportiva pots provar la via vàries vegades si és necessari, els cantos estan marcats o, com a mínim, veus on has d'anar (magnesi, marques de peus, roca polida...).
un altre factor és la qualitat de la roca. en general, escalant vies clàssiques la roca és bona, però no té res a veure amb les vies esportives netes, compactes...
també el fet d'escalar amb una motxilleta amb aigua, barretes, polar, vambes i "catxarros" (friends, tascons...) fa que pesis uns quilets de més, que després es troben...
o que a la paret és important "anar per feina", no entretenir-s'hi. això fa que no t'atabalis gaire en el pas rebotós, si no surt, A0 i cap amunt, que encara queda molta paret.
CREIEU QUE ES PODRIA FER UNA TAULA/COMPARATIVA DE GRAUS ENTRE VIES ESPORTIVES I VIES DE PARET?
si fas 7a en esportiva t'han de sortir els 6b's de paret? el grau a vista és el mateix en els dos casos?

14 comentaris:

Der Kletterer ha dit...

Doncs jo penso que no són gaire comparables, diria que són com a 2 móns diferents. Només cal veure a molts frikies que t'encadenen 8a's i després en un V+ desequipat es moren de por. Jo crec q l'escalda té un 80% mental. I crec que quan fem paret les neurones van a 10000rpm i de vegades no valorem la dificultat real. Jo tinc la sensació que sempre és difícil, no us passa?? Fas un V+ monrebeiano i una 6a i sempre és dificil.
En conclusió, fes el que puguis i si fots un A0 intenta q no et vegi ningú!!

lux ha dit...

Bones!!
doncs es un tema que li he donat unes quantes voltes...
i això que no se el que es un 7è, pero tinc la meva taula...

en esportiva 6a
via llarga equipada V, ben equipada .. vinga probem V+...

desequipada ...IV i segon com ...
desequipada a les dolomites III- ;-))

La unica avantatge que he trobat es que si millores en un camps...
notes la millora en tots...
ara.. sempre que vagis fent de tot...

i si el poder esta en la mente;-)

avant!!!

Iban Bessa ha dit...

jo també crec que són coses molt diferents, però realment (si fos possible no pensar en exposició) la dificultat seria la mateixa en 6a esportiu i 6a de tàpia? jo crec que no... però no ho podria assegurar.
de totes maneres és cert que si millores en un lloc el resultat tb es veu a l'altre, vas més "suelto"...

Gatsaule ha dit...

Estic d'acord tant amb l'Isidre com amb la Lux, excepte en el tema dels A0's, si el faig el faig i que miri qui vulgui !

Ara, jo que escalo amb motxilla sempre i que he fet molt poca esportiva, penso que això fa que tingui el grau més semblant en esportiva i en paret que la majoria, i conec gent que fa 7b i que plora literalment en un tercer desequipat i aeri, i altres que fan també 7b en esportiva i 6b en paret tranquilament.

Això vol dir que la pregunta és imposible de respondre pensant en general, et diria que depèn de cadascú.

K. ha dit...

El grau hauría de ser el mateix a paret que a esportiva, el que no hem d'oblidar es que el grau francés no compta ni exposició ni dificultat a vista.

I que passa? que a paret escalem quasi sempre a vista i sobretot que a paret el nivell d'exposició es molt més gran i variable que a esportiva.

Si li afegin a això la variable de pitjor roca, la motxila, el cansament acumulat a partir de la segona tirada i el pes psicológic del "pati", resulta que el grau francés se'ns queda molt curt a paret perque només medeix un petit percentatge del "percal" ¿un 20%?

Així doncs dues tirades, les dues de 6a (i potser ben cotades i igual de dificils a nivell físic que un 6a d'esportiva) ens poden semblar respectivament trivials o un INFERN.

Pietro ha dit...

Bastant d'acord amb tothom. Crec que no és possible. A més, caldria clarificar el concepte paret o via llarga perquè també hi ha vies llargues amb filosofia esportiva. Sense anar més lluny, l'última via llargueta que vaig fer (La Tuaregs) té un equipament i una roca equiparable o millor que moltes vies d'esportiva. Així doncs crec que el grau de dificultat és el mateix. L'únic que admet discusió és el grau de compromís,...i això amics meus és bastant impossible de graduar.

Llorenç ha dit...

Cert! els A0's son per disfrutar-los i procamar-los als 4 vents!!je je je!
Jo també soc dels que faig V+/6a en paret i en esportiva, i d'aquí no passo! la resta es tot A0!

Jo parteixo de la base que son esports diferents...cert, en un busques pujar per una paret amb una dificultat tècnica amb molte aseguretat, on l'exposició es mínima, i en l'altra en molts casos t'has de buscar la vida per la paret aplicant més enginy i intuició que tècnica d'escalada (esportiva)...
Jo entenc que puguin ser amb graus assimilables per poder afavorir el pas d'una especialitat a l'altra, però caldria incloure en l'escalada clàssica un segon punt de graduació tal com exposició, dificultat d'equipament i d'orientació, així com precarietat de la roca....En alguns casos es resumeix en més o menys compromís, però el compromís poden ser tantes coses.....

Be, que si que esl graus poden ser compatibles, i cada cop ho son més, però caldria ampliar la graduació de les vies en classica per aprotar més informació del que et trobaràs.

Tot i aixó tampoc soc un gran practicant de l'escalada esportiva, no per que no m'agradi, sino per que m'aburreix una mica! no hi ha voltors aprop i fer un A0, o posar el peu sobre un clau o xapa es un sacrilegi!!!
a mi m'agrada pujar!

Isidre Escorihuela ha dit...

Sóc dels que penso que el grau de paret no te res a veure amb el grau d'esportiva. Però com ja s'ha dit per aquí es tindria d'aclarir quin tipus de paret. Si està equipada, semi equipada o "clean". A les Bagasses mateix. Hi han vies que estàn equipades; però son llargs de 40 metres amb 10 punts. Llargs de 6b !!!! I molts dels que fan grau mitjà en esportiva flipent per aquelles plaques.
Tambè crec, però que dominar un grau mitjà (posem 6c/7a) a vista en esportiva t'ajuda i molt alhora de fer tapia. Jo sincerament quan faig tapia no m'ho miro massa, intento fer el màxim que puc en lliure, però reconec que normalment no vaig a forçar res. Per contra el meu company (7c/+ en esportiva) força tot el que pot.
Com sempre el tema del grau és complicat. Jo m'agafo vies de referència (en paret) i demano a la gent aquesta via es com aquella?. Exemple: a la paret de Catalunya la meva referència actual es la Latin i sempre intento fer la comparació. A mi em serveix d'ajuda...
No ser, es liadillo la cosa.

Isidre Escorihuela ha dit...

Perdó, m'he deixat una cosa que crec que és la clau. L'exposició. No és el mateix caure sobre un bolt del 10 o del 12. No es el mateixa caure sobre un clau o un friend i que a la erre hi hagin dos bolts. I NO és el mateix caure sobre un friend, tascó o clau i que a la reunio no hi hagi ni una expansió. En aquest cas us asseguro que el menda procura no caure MAI (acero a fondo, si cal està clar).

Piju ha dit...

Hola penya,

Primer caldria aclarar el termes:

Quan parleu de “paret” caldria dir vies de varis llargs o VIA LLARGA (long route o multipitch pels anglesos), que a la vegada també pot ser una via esportiva si s’ha equipat per dalt.

El terme “clàssica” s’hauria de reservar per vies molt repetides, del caràcter que sigui (esportives o no)

Quan parlem de obertures per baix amb autoprotecció, fora d'aquí tothom utilitza el terme "escalada TRADICIONAL" (Trad pels anglesos).

Després d’aquest rotllo, la meva opinió es que la graduació ha de ser la mateixa per tot tipus de modalitat (amb les diferencies que comporta la subjectivitat de l’autor i el grau local a cada sector/escola).
En vies modernes jo no aprecio cap diferència d'escala.
Si hi ha trams d’autoprotecció, el grau pot pujar per l’esforç físic que això comporta, però no ho hauria de fer pel psicològic. (el pas continua sent igual).

El que passa es que la majoria de vies llargues que fa la gent son clàssiques (= molt repetides) de fa 25 anys, quan el grau no estava massa assentat i per això hi ha aquest desfase. Si feu esportiva dels 80’s veureu que també hi es.

A tibar-li.

Anònim ha dit...

"Només cal veure a molts frikies que t'encadenen 8a's i després en un V+ desequipat es moren de por."... Estem segurs d'aquesta tòpica afirmació???? Jo no n'he vist mai cap de friki que faci 8a i tremoli en cinquens, i en conec uns quants... El tòpic de que els tapieros son valents i els frikis no tenen collons es només això, un tòpic. I com tots els tòpics es fruit del desconeixement directe. ¿No us han dit mai allo de "coño, pa ser catalan eres buena persona"?

Iban Bessa ha dit...

quan parlo de "clàssica" i la roca acceptable ja em refereixo a vies que s'han convertit en clàssiques, per això allà la roca, en general, és bona. el terme via llarga i paret els utilitzo indistintament, referint-me tant a vies equipades com a vies netes, de varis llargs.
i el mite del friki que passa por en paret... si que és cert que l'esportiva t'acomoda una mica el "coco", t'acostumes a assegurances a prop i quan allunyen costa escalar igual de bé, però el grau ajuda a anar "suelto" en excursions i a passar menys por

Anònim ha dit...

heheheh...

Hi ha molt més TAPIEROS que no passen del 6b en esportiva ( i que un 8a no el pujen com no sigui amb una escala de bombers i segur que l'endemà tenen agulletes), que no pas 8a gradistes que no passin dels v+ mal equipats. el que passa es que hi ha 7agradistes fuixarderos que no han vist mai un buril ( i no es cap pecat eh?), i quan veuen un toirada de 6a "equipada" es pensen que serà amb preses de resina i scellements en "u"..i el resultat és el que dius..)

No es tracta de grau sinó d'exposició. ¿Q ue faria un tapiero dels de v+ a pèl, en u 7a+?...

no flipem!

JO trobo dues coses a tenir en compte.

A mi personalment l'ALÇADA en el lliure m'afecta tant o més que l'exposició. Posem dos exemples:

A) territorio comanche a la sud de la maladeta. LL1. el primer cop que hi vam anar NO HI HAVIA RES i el vam encadenar amb PLOMS i una punta de clau col.locats per dalt. Cap problema.

B) Directa de l'Aeri. Vam encadenar diverses vegades el 8a en toprope i al final, de primer sempre em fallava el coco en una mena de lance..i no diguem a dalt de tot, el darrer llarg, un 7b+ amb dificultat obligada de 7b...ni tant sols el vaig poder fer en liure...

En aquestes vies el grau ES CORRECTE, però el que apreta és el cap, un per l'equipament i l'altre per l'alçada. A mi em fa més por l'alçada...si controlo els moviments al final els seguros allunyats no són tant decisius...

EN QUANT AL GRAU...joer, el que he trobat es que en paret els graus no estan tant provats, no estan tant consesnuats i moltes vegades són el resultat de "rumors" o "m'han dit que" ..degut al següent:

1) Molts llargs amb un grau alt no s'han encadenat. "tal" diu que deu ser 7a.." n' l'hem fet però més o menys era 7a"..i així es queda.

2) Aquest grau "aventurat" acostuma a derivar de una apreciació feta amb reposos i A0, pel qual sovint et "fumes" molts dels crux de la tirada. A més el Rotpunkt és l'única apreciació vàlida del grau en lliure.

3) Moltes vegades es parla ( p.ex) de V+ quan abans era V+/A2 ( ex CADE A FRARES). Com pot serq ue eliminant el A2 quedi el mateix grau? Paral.lelament he vist 7a+'s que la gent s'oblida del PLUS...sent 7a sempre vindrà algú que diu que és 6c+/7a..i d'allà, per mandra, la gent ho deixa en 6c+...sent realment un 7a+...

D'aquesta manera ens podriem trobar:

CADE A DIABLES. he vist graduats els llargs de dalt de 6c+ i 7b...situant aquells llargs al terra i amb bolts ( que gairebé hi són)..són un bon 7b i un bon 7c dur estil StBenet...

TROLLRYGGEN: Originalment els llargs durs eren 7a i 7a+. Ara surten de 7b i 7b+..i por ai està la cosa...

CADE DE FRARES: Hi ha algúq ue hagi encadenat el llarg de dalt i cregui sincerament que es tracta de un 5+?

Gam del Bisbe: El llarg de 40 mts de Ae estava de 6b...sense comentaris.

No crec que això sigui qüestió de por o de mals seguros..és que generalment aquestes vies no les encadena tanta penya i en paret la gent es pega molt més el vacilón que en esportiva..

Anònim ha dit...

heheheh...

Hi ha molt més TAPIEROS que no passen del 6b en esportiva ( i que un 8a no el pujen com no sigui amb una escala de bombers i segur que l'endemà tenen agulletes), que no pas 8a gradistes que no passin dels v+ mal equipats. el que passa es que hi ha 7agradistes fuixarderos que no han vist mai un buril ( i no es cap pecat eh?), i quan veuen un toirada de 6a "equipada" es pensen que serà amb preses de resina i scellements en "u"..i el resultat és el que dius..)

No es tracta de grau sinó d'exposició. ¿Q ue faria un tapiero dels de v+ a pèl, en u 7a+?...

no flipem!

JO trobo dues coses a tenir en compte.

A mi personalment l'ALÇADA en el lliure m'afecta tant o més que l'exposició. Posem dos exemples:

A) territorio comanche a la sud de la maladeta. LL1. el primer cop que hi vam anar NO HI HAVIA RES i el vam encadenar amb PLOMS i una punta de clau col.locats per dalt. Cap problema.

B) Directa de l'Aeri. Vam encadenar diverses vegades el 8a en toprope i al final, de primer sempre em fallava el coco en una mena de lance..i no diguem a dalt de tot, el darrer llarg, un 7b+ amb dificultat obligada de 7b...ni tant sols el vaig poder fer en liure...

En aquestes vies el grau ES CORRECTE, però el que apreta és el cap, un per l'equipament i l'altre per l'alçada. A mi em fa més por l'alçada...si controlo els moviments al final els seguros allunyats no són tant decisius...

EN QUANT AL GRAU...joer, el que he trobat es que en paret els graus no estan tant provats, no estan tant consesnuats i moltes vegades són el resultat de "rumors" o "m'han dit que" ..degut al següent:

1) Molts llargs amb un grau alt no s'han encadenat. "tal" diu que deu ser 7a.." n' l'hem fet però més o menys era 7a"..i així es queda.

2) Aquest grau "aventurat" acostuma a derivar de una apreciació feta amb reposos i A0, pel qual sovint et "fumes" molts dels crux de la tirada. A més el Rotpunkt és l'única apreciació vàlida del grau en lliure.

3) Moltes vegades es parla ( p.ex) de V+ quan abans era V+/A2 ( ex CADE A FRARES). Com pot serq ue eliminant el A2 quedi el mateix grau? Paral.lelament he vist 7a+'s que la gent s'oblida del PLUS...sent 7a sempre vindrà algú que diu que és 6c+/7a..i d'allà, per mandra, la gent ho deixa en 6c+...sent realment un 7a+...

D'aquesta manera ens podriem trobar:

CADE A DIABLES. he vist graduats els llargs de dalt de 6c+ i 7b...situant aquells llargs al terra i amb bolts ( que gairebé hi són)..són un bon 7b i un bon 7c dur estil StBenet...

TROLLRYGGEN: Originalment els llargs durs eren 7a i 7a+. Ara surten de 7b i 7b+..i por ai està la cosa...

CADE DE FRARES: Hi ha algúq ue hagi encadenat el llarg de dalt i cregui sincerament que es tracta de un 5+?

Gam del Bisbe: El llarg de 40 mts de Ae estava de 6b...sense comentaris.

No crec que això sigui qüestió de por o de mals seguros..és que generalment aquestes vies no les encadena tanta penya i en paret la gent es pega molt més el vacilón que en esportiva..