20.6.07

LA DENT, VILADA. Berguedà

aquest dimarts vem intentar escapar-nos dels sectors més coneguts i de la calor al mateix temps.

l'objectiu: algun sector de vilada-la clusa. el joan i el riki sempre parlàven d'una via molt maca en un sector lluny i a l'ombra... la dent.

la dent és el sector més llunyà de tots els de clot, el número 10 a les ressenyes que hi ha al bar l'arç de vilada. està just a sota del sobrepuny, i s'hi pot accedir des de vilada o, com nosaltres, des de la nou. sempre acabarem caminant uns 40 minuts. el millor accés el trobareu al blog del gatsaule http://muntanyenc.blogspot.com/2007_01_01_archive.html, al post de la nova via al roc de les collades.

aquesta via també ens la vem mirar per si la posiem fer amb material d'esportiva, però els dos primers passos d'Ae ens van semblar impossibles (gairebé 2m de distància entre espits no és Ae, o es fa en lliure o és A1... i en lliure no es fa).

una mica més al nord (diria que és la punta de 1466,8m del mapa) trobem la dent. seguim més o menys per un corriol que segueix el fons de la rasa i aviat ho trobem. no he pogut fer cap foto general del sector, hi ha tants arbres que no es veu tot, però el diedre desplomat que veureu us indicarà que hi sou.


nosaltres vem començar a la dreta del desplom per "el boix del boig", 6a de vilada. és, probablement la via més lletja que he provat mai. antipàtica, bruta, descomposta, mal assegurada...


després d'aquest desengany provem "no em toquis les campanetes", 6a+ de veritat, bastant maca. a la seva esquerra "roser" (entre el "boix" i les "campanetes"), 6a+ de vilada (via molt de bloc, 6a+ de bloc). a la seva dreta hi ha una via que puja per una placa on hi ha una corda estàtica, "carme" 6a+ bastant real i bastant bona.

el joan a "no em toquis..."

i pel final deixem la via estrella que hem vingut a fer, "suca-mulla" 6a+ de vilada, 6b/b+ de la resta del món. la via és boníssima, bona roca, adherent, espectacular, desplomada, amb canto i ben assegurada (excepte la reunió, on falta un cordino o un maillon). gairebé val la pena la visita només per escalar-la, una via 5 estrelles.
tota la seqüència de "suca-mulla" (entre el joan i jo)

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé!

Vilada va sortint a la llum mica en mica.

Coneixeu els equipadors? Sabeu si treuran algun fancine/llibret a la venda al bar o quelcom així?

Es que anar cada vegada al bar fa mandra i em dona un mica de vergonya fer fotos als croquis (no sigui que es pensin que els hi vull robar).

Quina sectorets em recomanes per començar amb Vilada?

Records i gràcies

Iban Bessa ha dit...

els equipadors són gent de vilada, el més actiu escalant actualment és l'abel. per ara no ténen previst publicar res de ressenyes, però a l'arç les deixen veure sense cap problema.
jo començaria a vilada a la zona del castell de roset, sobretot a can marica (em sembla que es diu així, sinó és can fàcil). és una opció més ràpida i còmoda que pujar a la clusa (clot), tot i que allà també hi ha vies molt bones. si a l'arç hi ha el carles ell us recomanarà bones vies, però tingueu en compte el grau "de vilada", aprox. una lletra per sota

PGB ha dit...

Mitic Vilada! :)
Te molt bona pinta el 6b veient les fotos.

I sobre el grau... no vols dir que en comptes de que a Vilada el grau es dur, es que esta mal graduat?

Igualment algun dia em deixare caure a can facil a fer una mica el marica hehehe

Anònim ha dit...

Per parlar bé s'hauría de dir que el grau no es el francés... :)

Es semblant al de Cahorros o Montanejos.

Es problema es si es barrejen vies amb el grau normal i amb l'altra. ¡Vaja liu!

Per cert que, confirmat, a la nova guia de Montanejos el graus ja son per fi "humans": un 6a+ que no em va sortir ja surt com a 6b+ :)

Iban Bessa ha dit...

crec que el grau és bastant dur. es va començar a graduar més o menys com a graduació de bloc (les vies acostumen a ser curtes i de pas intens) i així es va quedar. no crec que estigui malament pq el grau és bastant homogeni dins de cada sector. si arribes i una via és 6a, els 6a seran aproximadament igual de difícils i com que el grau és orientatiu i tot allò...
de totes maneres, prescindint de l'ànsia d'encadenar un número, hi ha moltes vies bones als sectors de vilada

Anònim ha dit...

Aquest finde hem estat al sector Rossignol de Vilada.

Les vies bé, no es Ceüse pero estan bé per una sortideta.

El grau m'ha semblat per sota del francés en 3 punts.

Es a dir el 4º en va semblar 5+ (no molt dur pero tècnic)

Un 5º em va sembla aprox 6a+ (dur i atlètic enlloc de tècnic)

El 5+ em va semblar 6b (dur i tècnic)

I el 6b+ potser 6c+ pero el pas clau era molt molt fi i no em va sortir finalment. No podría concretar el grau molt.

¿Es normal o flipo? Tú comentes alguns canvis de graduació molt més suaus.

En breu reporto tot el detall al meu blog.

Vam parlat amb el xicot del bar. Molt agradable realment.

Crec que hi anirem anant als diferentes sectors per anar-los coneixent (sempre que tinguin algú 4º o 4+ per escalfar, je je )

Iban Bessa ha dit...

depèn una mica del lloc, però en general als 6a+/6b ja sues de valent, els 6c són pràcticament impossibles...
però si les vies són bones farem 4º, 5º i 6a's de vilada i cap a casa ben calents...

Anònim ha dit...

Sí, si al final el numeret es el de menys.

Mentre sàpiques on et fiques...

Perque si va a un sector que comenci per 6a pensant que hi podràs escalfar a aquella via, vas arreglat... (al menys jo) :) :)

Gatsaule ha dit...

Ei, Ivan, al final la vau fer o no la meva via de la Dent ? És per curiositat, no conec cap repetició i em faria gràcia saber-ne l'opinió... Tampoc he obert gaires vies, jo,...

Al començament vaig posar Ae perquè entenc que és així com es gradua l'artificial equipat. Els estreps són obligatoris i costa d'arribar al segon, però s'arriba.

Iban Bessa ha dit...

no la vem fer pq no portavem estreps, però segur que algú de 1,72m com jo arribaria al segon espit?

Anònim ha dit...

Je, je, n Gatsaule es més aviat altet...

Parlem de pas mofológic en artifo? :) :)