13.10.09

L'ESTANY. Els beneficis de fer bloc?

la història comença a principis de setembre, quan un nomenament "intel·ligent" (llegir amb ironia) em porta a mi i a les meves matemàtiques a calldetenes (osona). si a això hi sumem un horari poc racional amb molts forats buits tenim que em queda poc temps per escalar... per sort, a 15 minutets de l'institut descobreixo savassona, els seus blocs i la seva arenisca, tot acompanyat per la tranquilitat d'anar-hi estones al migdia.
això és una altra història, que algun dia explicaré, però deu portar bons resultats, perquè aquest cap de setmana he visitat l'estany, a berga, i els resultats canten per ells mateixos.

l'ordre ha estat el següent: dijous savassona, divendres el roure (espero que pròximament podré publicar ressenyes), dissabte i diumenge l'estany.

perquè dos dies? fàcil:
dissabte pugem a l'estany fugint de la boira de berga.

escalfo a la selva esmeralda, 6b+. molt bona per escalfar, una mica amagada entre els boixos.

el ton em diu de seguir amb edifisi, 6c. boníssima, dels millors 6c's del berguedà.

com que em queda "poca" feina a l'estany, vull provar una via que no surt a la guia. código berrinche, 7b+/c segons el post del catx.
al primer intent em sembla molt dura, amb una seqüència molt "burra". decideixo descansar i tornar-la a provar. les presses per marxar fan que la provi en top-rope i, sorpresa, em surt... el món és boig!! serà que el bloc em va bé????
baixo content però una mica decebut per no haver-la provat de primer...

diumenge quedem per trepar i, com que el kiku porta convidats a buscar bolets, tornem a l'estany. és un bon lloc per buscar bolets, escalar, anar amb nens... ja tinc objectiu del dia. escalfo amb un parell de vietes i em decideixo a acabar la feina. faig un primer intent molt bo, penjant-me després del pas més dur perquè no sé com xapar. baixo preocupat perquè no he resolt el xapatge... al segon intent del dia trobo un taló que m'aguanta per xapar i encadeno sense massa problemes!!!

després de veure al 8a.nu la via graduada de 7c, crec que 7b+/c és un pèl massa, jo me l'apunto de 7b+ (tampoc he encadenat mai un 7c, ni més de dos 7b+'s), però també s'ha de dir que estic bastant acostumat a l'escalada berguedana... la via és boníssima, recorre un esperó bastant desplomat amb un pas molt fanàtic de monodit d'una falange.

també aprofitem la visita i l'ernest ens explica ( i algú de nosaltres encadena) que ha equipat una nova via entre al-dabez i mofa't del jerry. la via es diu canvi de vida, 6c d'equilibri (ernest, si m'equivoco corregeix-me!!!).




12 comentaris:

yolanda ha dit...

Hola iban soc el tt primer felicitarte per el encadene,pero una cosa el grau de les vies es proposa per encadenar a vista,quant es provan les vies sempre es descobreix que si un talo aqui que si aaquet canto amb va millor amb dreta etc..amb aixo te vui comentar que pude si que has fet 7c,tinc un colega que fa 8c CESAR a encadenat la via a vista i li va semblar el grau despres va fer primera dosis al segon o sigui que fort esta,o sigui que abans de decotar pensa em el que tu mateix dius les plaques del bergueda sem donen be,bueno nomes et comento aixo per que tu pensis habans de decotar totes les vies que fas per bergua ale felicitats per el encadene i ara a per un altre. TETE

mauri ha dit...

A mi em va semblar 7b+, mai 7c... Pero com tu dius es una via berguedana, que si no tens el rollo per la ma set fa un infern, i si et va el bergueda es una canya...

Anònim ha dit...

Jo nomes comento aixo perque no decotem tot el bergueda si que hiha vies que son mes asequibles per la gent de casa pero aixo no significa que el grau sigui facil,nomes estem mes acostumats crec que es millor escoltar la gent de fora, que els i sembla amb ells i si sa de decotar pues endevant TETE

TRanki ha dit...

Felicitats bow.

El TEMA DEL GRAU?

SEMPRE serà una controvèrsia...al contrari del que dieu en el fos la DIFICULTAT DE UNA VIA és la que la roca marca...no la e les perspnes marquen...

Aleshores QUÊ hi intervé? L amanera en com unapersona FA la via..o la via en sí mateixa?

La manera enque una persona fa una via és le resultat de le sestrategie que aplica en un moment determinat...com millor les apliqui millor puja...de fet sense elles podem anar de xapa en xapa o encadenar...la via NO MILLORA O EMPITJORA...som nosaltres qui la hem ENTÈS...aleshores una via és COM LA ENTENEM o com en realitat ÉS?

Jo crec que escalant a vista fas moltes coses fora de lloc, obvies cantos, no en veus d'altres...de fet vies com INHUMANA poden ser molt dures o reduïr-se a un pas de bloc que al terra seria 6a+FB justet...no?

El GRAU que li donem a una via depèn de la nostra percepció..la DIFICULTAT que presenta és aquella solució més eficient tenint en compte TOTES les POSSIBILITATS i PRESES EXISTENTS..i això apreciar-ho a vista és prècticament impossible...sinó s'escalaria 9b+ a vista no?

bé, no donu més el rotllu..

Una altra manera de trobar el grau de una via és comparar-lo amb altres ies del mateix grau, hontradament, que hagis fet més o menys amb el mateix nombre de intents ( o a vista)...veureu que si bé no és infal.lible també funciona bé....

I tenir en compt els SUBIDÓOOOOOOOOOns booooow!

Iban Bessa ha dit...

tranki, jo opino el mateix que tu, el grau d'una via l'hauria de donar la forma més senzilla de fer els moviments i això a vista és gairebé impossible. divendres vaig encadenar una via a vista al roure, m'han dit que és 6c+ o 7a, jo vaig fer més força allà que fent el código berrinche (7b+?). perquè? doncs perquè em vaig equivocar a tot arreu on era possible fer-ho. si el grau fos a vista dependria de l'encert en la seqüència escollida i dues persones diferents podrien fer graus molt diferents en la mateixa via.
si a això hi sumes el subidón de forma d'aquests dies, tenim que no sé el grau de les vies, però si que és RELATIU!!!

salut i a tibar!!!!

Anònim ha dit...

ja hi tornem a ser.... decotar no decotar.... vindrà d'un + o un -? sempre he pensat que el grau es orientatiu per lo tant entrar en discussió de si una via es 7b+ o 7c trobo que es perdre el temps perque depen de moltes coses..... vas disfrutar escalant-la? trobo que aixó es l'important, tant si és un V com un 8é i la resta son ganes de marejar la perdiu. Sis

Iban Bessa ha dit...

no crec que estiguem discutint sobre si ÉS un grau o un altre, estem OPINANT sobre el grau que ens ha semblat. el grau d'una via no es posa per consens? com s'arriba al consens sense discussió?
em sembla que he deixat clar que la via és boníssima, m'ho vaig passar com un nen escalant-la, però això no treu que no pugui opinar sobre el que m'ha semblat, ni que estigui obligat a dir una cosa que no penso.
salut i a tibar!!

Anònim ha dit...

Ep, no volia pas fer emprenyar ningú.... em refereia al post sobre decotar/no decotar.... no crec que perque diguessis que la veies més de 7b+ i la via estigués de 7c es decotes la via, només aixó, si algú s'ha molestat em sap greu, i tant que s'han de discutir les coses.... fixat, cada cop que es parla de graus de via (si es volen tocar.. o simplement opinar que no et sembla el grau que està posat) hi ha un munt de comentaris.. En fi, a tibar i salut. Sis

Iban Bessa ha dit...

ei!
ara no voldria ser jo el que semblés emprenyat. crec que el tema grau és el gran debat "de bar" dels escaladors. de què parlaríem si no tinguéssim el grau? jo només comentava que no em semblava 7c, però també que aquests dies que porto fent bloc em trobo més valent i volia saber més opinions, més que res per saber on estic i si els comentaris que havia sentit d'altres escaladors molt valents (que també proposaven 7b+) podien ser ajustats a la realitat.

salut i a tibar!!!!!!

Anònim ha dit...

Doncs a mí em va semblar 7a pelat.

Anònim ha dit...

Joder!!(em perdó)Sembla que ens faci por decotar.....
Anen inflan graus i així podem dir que provem 7c, 8a, 8b, quan en realitat son 7a's....falta una mica humilitat per part de tots, si una via s'ha de decotar es comenta, i s'hi s'ha de pujar doncs igual.

Iban Bessa ha dit...

anònim: a mi no em fa por dir la meva opinió sobre el grau, i tampoc em fa res dir qui sóc quan escric als blogs (no costa res signar els comentaris). estic totalment d'acord amb que hi ha vies amb el grau inflat i que es pot comentar (tant si és cap amunt com si és cap avall)