10.1.09

CANTAL. Molt gel i molta neu

després d'uns dies de roca i un nadal amb mal temps, amb la montse decidim anar uns dies a Cantal, al massís central francès a punxar una mica de gel.

sortim el 27 de desembre, amb tota la nevada a la banda nord del pirineu, amb gairebé mig metre a la zona de Mont-Lluís. el millor d'anar a Cantal és que des de Béziers l'autopista és gratuïta (excepte el viaducte de Millau). des de Berga són uns 570km, unes gairebé 6 horetes.

ressenyes i meteo a :www.cantalpinisme.com

l'últim tram de carretera fins al coll de la serre no està net de neu, però es puja bé.

les cascades estan a 1 horeta del cotxe, per un camí gairebé pla (150m de desnivell)




arribem al sector i ens fiquem a la cascada més maca... primer llarg dificilot, reunió de cargols (com que en tinc pocs la munto d'abalakov). el gel està molt dur i la cascada poc picada


el segon llarg és un muro tieso-tieso. una vegada he fet la part difícil, el gel comença a estar podrit i se m'acaben els cargols... més abalakov i cap avall, que és la primer a cascada de la temporada. resulta que ens hem ficat a la variant de la dreta de le rideau, tot un grau 5 per començar la temporada i l'estrella del sector!!! 100m en dos llargs i només 6 cargols...

 baixant decidim fer alguna coseta més fàcil, anem a la vie de glaçon, 100m, II 3+.

primer llarg més vertical, reunió de parabolts a la roca basàltica!



i el segon llarg més tombadet, però molt estètic

una cascada molt maca, on veus que els graus que corren pel sud del pirineu estan una mica "devaluats", aquí piquen una mica més.

tornem cansats cap a la furgo. l'endemà el mal temps ens fa sortir per potes del coll (si no netegen la carretera quan no neva, què passa quan neva?). baixem a murat i en un matí cauen 25cm de neu, en el dia que no hi havia previsió de neu. com que pinta malament per dos dies més, baixem a Millau a fer el turista i visitem les gorges del Tarn sota la pluja...

Cantal és un lloc que val la pena visitar si t'agrada el gel, és un lloc ideal per traspassar el love-climbing al gel. 15 cascades, graus mitjans, poca aproximació, cascades d'un o dos llargs.. què més es pot demanar?.... tornar-hi aviat!!!!

1 comentari:

SEVIDE ha dit...

Bona escalada, si senyor, i bon començament de temporada.
Nosaltres hi vam estar uns dies abans. Veig però que esteu molt forts... fotre-li a un II/5 tenint en comte el grau de la zona!!
Nosaltres no vam poder ni amb la del glaçon (joder quin 3+).
A veure si quan hi tornem tenim més sort amb el gel.
Salut!