29.8.10

COLLEGATS. Conydegats

la setmana passada ens decidim amb el joan i el peris a escalar una mica pel pallars. el dimecres només escalem el joan i jo, amb l'objectiu de fer alguna cosa a l'ombra a collegats.
l'objectiu és conydegats, 335m 6c+, A1 (6a, A1 obl.).

la ressenya del luichy molt millor que la del llibre de collegats:




la via segueix el diedre de la dreta de la paret, en diagonal de dreta a esquerra. l'únic problema és que anem tard i la retirada és complicada en cas de mal temps, i a la tarda es preveuen tormentes...

l'accés ja és una mica incòmode, amb la tirolina per passar el riu a l'argenteria, i la canal patinosa i pedregosa, però la via val molt la pena!



una vegada arribem a l'ombra de peu de via, acalorats per la pujada al sol, el cel es va tapant i amenaça, ens sembla recordar que a la R4 hi ha una possible retirada als ràpels (què malament recordem!). el joan guanya el sorteig i comença el primer llarg:

L1: comença fàcil cap a unes fisures de V+, després pas de placa de 6c+ i fàcil a la R. tot assegurant el joan em cauen algunes gotes...



L2: tram desplomat amb molt canto i roca més bona del que sembla, 6a+ segons el luichy i 6a+/b segons la guia. jo em decanto per l'opció fàcil. mentres escalo passa una mica de pluja, anem corre-corre cap amunt.

L3: tram de V+ fins a un espit, allà hi ha 5 passos d'A1. de segon aconsegueixo fer-ne només 4, però en lliure no sembla massa assequible. és l'únic tram de tota la via que no passo en lliure, avui em sento bé!



L4: comença per un tram de V+ de mal protegir per passar a ser molt estètic. aquí m'adono que des d'aquí no abandonarem, miro la ressenya i veig que l'escapament és a la R7!

L5: és el llarg més guarro, una mica de vegetació i terra, V.

L6: llarg d'antologia, bavaresa brutal en roca de "xorrera", 6a a protegir, no crec que sigui 6a+ com diu el llibre de collegats. aquí ja fa estona que trona i que veiem la cortina d'aigua aproximar-se...



L7: flanqueig amb canto gegant per sortir de sota el sostre, V+. 





aquí ja ens veiem la tronada a sobre i decidim deixar els dos llargs de V/IV i buscar els ràpels. anem circulant per les feixes tot buscant un arbre que ens indiqui que d'allà es rapela. just en el moment que el trobo ens descarrega la tormenta a sobre. ràpels i avall, tot trobant instal·lacions amb parabolts que ens porten a terra. allà ja no plou, però anem ben molls!

la baixada molla és curiosa, i travessar la tirolina dóna el punt de gràcia al dia.

hem fet la via en tres hores i mitja, i de material portàvem tascons i aliens i camalots fins el 4.

una via boníssima, amb uns llargs 2, 4, 6 i 7 d'antologia!