29.11.07

PRIMERA ESQUIADA DE LA TEMPORADA

diumenge, a les 4 hem de ser a torelló al festival de cinema de muntanya. ens decidim per treure'ns el "mono" de neu i passejar una mica les pells de foca.
sense llevar-nos gaire d'hora anem a masella, ens aprofitarem de la seva neu artificial i del fet que la gent pagui 25€ per dues pistes obertes.
sortim del pla de masella i veiem que molta gent ha decidit ser estafat i pagar molta pasta per poc servei. nosaltres pugem per la vora de les pistes com molts altres esquiadors de muntanya que també es fan passar les ganes de neu.
arribem al cap del bosc, podríem baixar a coma oriola i tornar a pujar per afegir una mica de desnivell, però per avui ja n'hi ha prou, no volem córrer per dinar i arribar tard a torelló. fora foques i cap avall. hi ha més neu que gran part de l'any passat (a les pistes), alguna placa de gel i neu "guix" de canó.
de totes maneres, 500m de desnivell, estrenar la temporada, bones pel·lícules al festival de torelló... què més es pot demanar? (a part de neu a la muntanya per no haver de tornar a foquejar a pistes)

MONTGRONY. St. Pere

dissabte anem a montgrony. què hi busca la gent a montgrony? vies llargues, desploms, "xorreres"... nosaltres no... com que no tots els que anàvem podíem gaudir de la millor part de montgrony decidim anar a sant pere. jo no hi havia estat mai. les vies són (eren) bones, en general bastant bones, però el pas del temps i, sobretot, de multitud d'escaladors, han fet que el passos més difícils patinin bastant, fet que n'augmenta la dificultat.
per començar fem el primer llarg de super Gam, V+. una via extranya, amb els parabolts bastant separats, cosa que no la fa massa apta per principiants.
seguim amb el diedre gem, 6a. les 3 primeres xapes concentren la dificultat, bastant patinosa. bona.
el següent objectiu és selectivitat penjada, el primer 6c de montgrony. els anys es noten, el pas més apretat patina de peus, pillo a vista i requereix un segon intent bastant esforçat. bastant bona.
les vies que proven els altres segueixen la mateixa tònica: forats molt grans a les vies fàcils, gotes d'aigua i adherències a les més difícils. totes les vies patinen una mica (o molt, depèn). el sector seria molt bo si no tingués la resta de montgrony a 5 minuts caminant.

23.11.07

L'ESTANY. Berguedà

aprofitant que dijous al matí tinc festa, però no puc anar gaire lluny, aquesta setmana m'he decidit per l'estany, un dels millors sectors dels voltants de Berga.
accés en cotxe a 2 minuts de les parets, peu de via amb planell d'herba, còmode i maco, vies molt bones de 20 a 33m... què més es pot demanar? doncs una mica de sol...
com que el dia està ennuvolat fa fresca i hi ha humitat, però el fanatisme supera els factors adversos.
escalfem (literalment, les mans estan gelades) amb disneylandia, un 6a dels bons.
després aprofitem i fem la variant de l'edu, 6c a la guia del berguedà, però crec que està malament: si entres per disneylandia no arriba a 6c, posa-li 6b/+, i si entres pel llamp i el tro posa-li més de 6c, el pas del llamp és més difícil (crec jo).
després primera passada a el llamp i el tro, 7a+. passo el pas dur i caic a dalt... m'ho he de mirar més. al següent intent (5è del total) encadeno. la via és molt bona, 7a+ de veritat, amb pas de bloc d'entrada, placa fina a baix i forats a dalt. és de les que recomenaria de l'estany.
el narcís també encadena no àlex, no, 7a+ (?). tant aquesta com la vaquera desespera 7a+ (?) també creiem que estan sobregraduades. les dues són molt bones, però no crec que passin del 6c+/7a.
i cap a cas a dinar de pressa, que a la tarda toca currar!!!

19.11.07

LA MUSSARA. Lo soterrani, el biombo

dissabte, aprofitant una visita obligada a reus, aprofitem el matí per escalar a la mussara, que feia molt temps que no hi anava.
ens decidim pel soterrani, i ho trobem ple de gent (evidentment)... anem recorrent tot el sector i al biombo és on n'hi ha menys... ens hi quedem!
el sol escalfa i tot i les baixes temperatures s'escala en màniga curta.
per començar "la teka", V+ no gaire bo i gens ben assegurat, jo no la recomenaria.
"the talker bom", 6a, boníssima, ressegueix un esperó i final de canto, 27m per passar-t'ho genial.
"capitán pedales", 6c. dels millors que he provat últimament. fissura amb final tècnic i sostret rabiut. surt a vista lluitant.
i per acabar amb la pell dels dits, a la dreta de keops (7c+) hi ha una via que em van dir que és 7a+. la munto... començament amb poquíssim canto (encara tinc les ungles ratllades), part intermitja de placa desplomada i un pas que se'm va rebotar bastant... em falta alçada. veia on havia d'anar però per envergadura no hi arribava. a la desesperada m'aguanto un moment i puc acabar d'arribar a la cadena... queda pendent...............per quan creixi!!!! de totes formes és molt recomenable.

13.11.07

CLOT DE L'ESPASA

després de molt temps sense anar a aquest fantàstic sector del ripollès, dissabte hi treiem el cap. el fet de ser 3 no ens dóna per fer moltes vies, però la pila que reclama el sector tampoc te'n deixaria fer gaires més...

vista del "lleuger" desplom de la paret

comencem amb una via nova entre xirricana i patxamama. va a la reunió comuna de xirricana i de la meri, i deu ser V+, una mica bruta encara.


després una vieta per escalfar, la de la meri, 6a, maca i tècnica, on has de buscar el millor camí.


volia seguir escalfant amb trialman, 6c, però tot i que és una via boníssima té una petita "trampa" (que no desvetllaré) i a vista et pot complicar la vida... de fet a mi me la va complicar, i va reclamar un segon intent per encadenar (tot i que no és difícil, si t'equivoques et quedes atrapat).

el desplom d'entrada a trialman


i aquí es va acabar el temps, hi haurem de tornar un altre dia, que el sector es mereix moltes visites

8.11.07

SIURANA. Grau de masets

per acabar de rematar els avantbraços i els dits, amb la ressaca del vi de la cooperativa de cornudella anem a grau de masets (oest).

com que el matapà està més cansat i ressacós que jo, escalo les vies de dues en dues:

primera, V+, normaleta
super fisura, V+, diedre molt clàssic i molt bo
super esperó, 6b, inici finet i bastant sobat, no val massa la pena
alma, 6b, molt bona, la millor del dia, combina una mica de tot

arnau, 6a+, semblant a l'anterior, però no tant bona.

aquí s'acaben les forces, la pell dels dits i les ganes d'apretar... no ha estat un pont amb encadenaments destacats, però si amb molt bon ambient, molts metres de bones vies i tota l'escalada a vista, que també va molt bé!

MONTSANT. Racó de missa

després de margalef i de regar-ho amb vi del bar del poble i ratafia de la vilella, dissabte anem al racó de missa.

20 minutets d'aproximació i molta gent escalant. el lloc és brutal, vies de més de 30m, forats i pila, molta pila...


nosaltres ja anem una mica tocats després de dos dies trepant, busquem vies "fàcils". anem a l'esquerra del tot del sector. com que tot està ocupat començo per l'únic V de la zona. fàcil, sobreassegurat, ideal per a principiants. un 10 per l'equipador, que quan comences costa trobar vies així (hi ha 4 IV més equipats igual).

ja ha quedat una via lliure, la 12 de les ressenyes del desnivel nº213, 6b+. 32m de forats i aguantar, boníssima, però baixo ben "inflat".

després faig el 6b/+ de la dreta. a mi em sembla igual de difícil, però no tant bona, 32m també, 14 o 15 cintes. ara ja estic cansat...


per acabar de rebentar, probo el 6c+ de l'esquerra... l'únic que no surt a vista, no tinc ni forces per tornar-hi...
baixem amb la llum de la tarda, cap a cornudella, que ens hem guanyat una cervesa

MARGALEF. Braseria, Cingles del molí i Can torxa.

aprofitant el pont de tots sants marxem cap al montsant, terra de bons vins, oli i escalades.

dijous arribem a la tarda a margalef i aprofitem per prendre contacte amb la roca al sector la braseria, sobre l'embassament.
vies fàcils, 20m, solet tot el dia i bon equipament. com que queden 4 dies d'escalada, fem vies fàcils:

la via del barril V+, molt bona.
el 6a+ del costat (no tinc ressenyes...), no tant bona
l'únic 6c del sector, amb entrada de 3 xapes a bloc i la resta placa més fàcil. bona també
i ja fent-se fosc el 6a de més a l'esquerra.

totes les vies valen la pena i surten a vista (escalar a vista és l'objectiu del pont).

dormim a la furgo i l'endemà, mentres esperem al riki comencem a escalar als cingles del molí.

bon rotllo, 6a, normaleta
doctor loco, 6a+, molt bona i disfrutona
berberecho blues, 6c. molt bona, estètica i física... és la única que no surt a vista, no la torno a provar, ens n'anem a can torxa.







allà:
follet tortuga, V+, un pèl sobada
somiatruites, 6b+, molt bona
el free pendó, 6b+, molt bona
freekandó, 6b, potser la millor de totes les que he fet.



totes surten a vista, al final el cansament passa factura i pateixo més del que seria necessari... es fa fosc i fan mal els dits, toca dormir, anem cap a la vilella baixa, on dormim.